fbpx

Jeg starter hvor jeg slap fra mit foregående blogindslag. (Installation af PHP og MySQL på egen computer 1. del) Og her vil jeg kikke lidt på de andre services som er i XAMPP. Jeg prøvede sidst kort at starte webserveren ved at trykke på Start knappen udfor Apache. Dette skal jeg gøre igen og husk nu at starte kontrolpanelet som administrator. Efter du har startet serveren trykker du på Admin:

 

Og så åbner du igen et Internet browservindue med localhost og her klikker du på English nederst og så skifter du til administratonen af XAMPP for Windows:

 

Hvis du klikker på Status kan du se hvad der kører:

 

Og hvis man starter alle modulerne vil man også kunne se det her i status oversigten:
Men nu er det jo lidt mere interssant hvis man også selv kan lave noget der kan køre så det vil vi gå lidt i gang med. Det jeg vil vise dig er noget PHP og der skal vi lige først se lidt om når nu vi er her i kontrolpanelet. Klik på phpinfo() under overskriften Php:
Her kan du se en oversigt over PHP installationen. Du kan se PHP versionen er 5.5.11 og en masse andre informationer. Så hvis du kan se denne liste så kører både webserver og PHP fortolkeren som det skal.
Når nu vi skal igang med at lave lidt programmering er det en god ide at lave en mappe som vi kan lægge vores programfiler i så vi ikke blander det sammen eller kommer til at slette eller ødelægge noget. Hvis du åbner din stifinder og finder mappen C:xampphtdocs og i denne mappe opretter du en ny mappe som vi kan kalde mywork. (Du kan også kalde den noget andet, men jeg refererer til den fremover)
Og i denne mappe opretter jeg en fil der hedder opgave01.php ved at åbne Notepad (Windowstast+r og skriv notepad og tryk enter) og vælge Gem/Save og så vælge stien: C:xampphtdocsmywork og HUSK at ændre Filtypen til Alle filer (Ellers får filen ikke .php endelsen, men .txt)
Og når du har gemt filen prøver vi den obligatoriske “Hello World” ved at du indtaster følgende i teksteditoren:

<?php

echo ‘Hello World!’;

?>

Og gemmer igen og derefter skal du taste følgende adresse ind i Internet browseren: https://localhost/mywork/opgave01.php og vola:
Du her hermed lavet en lille php programstump og kørt den og resultatet som du ser. Alle PHP dokumenter starter altid koden med et <?php og slutter altid med et ?>
Den linie jeg lavede fortæller PHP at jeg ønsker at skrive “Hello World” til skærmen. Dette gøres med echo komandoen. og alle programlinier skal ALTID sluttes med et ; (semikolon) Bemærk at fejl ofter er fordi man har glemt dette semikolon, noget jeg selv engang imellem kommer til hvis det gør lidt for hurtigt.
Se det var ét skridt videre. I min næste blog vil jeg udvide med nogle flere kommandoer og så begynder det at blive sjovt kan jeg love dig.
P.S. Husk at stoppe modulerne inden du lukker kontrolpanelet ned, da de ellers kører i baggrunden.
Share This