fbpx

I dette indlæg begynder jeg med en af de lidt mere tekniske områder, nemlig udvikling. Det lyder måske kedeligt, men det kan sagtens gå hen og blive rigtig sjovt. Det svarer lidt til at få en plante til a blomstre. Du skal pleje og vande og en dag kommer beløningen. Sådan er det også med udvikling. Du skal bruge noget tid og en dag har du lavet noget genialt 🙂

Jeg tager udgangspunkt i to platforme. En udvkilings platform og en database platform.

Til at udvikle bruger jeg et udviklings miljø der hedder PHP. PHP bliver brugt en masse steder på Internettet. Det mest kendte er nok Facebook. Det er det mest udbredte sprog til dynamiske webløsninger, og det er rigtig let at få løsning på eventuelle problemer eller opgaver på forskellige debatforums. Det har gjort sproget interessant for nybegyndere såvel som øvede.

Så er der database platformen. Her bruger jeg et database miljø der hedder MySQL. MySQL er en databaseserver som understøtter mange samtidige brugere. SQL (Structured Query Language) er det mest populære databasesprog i dag.

For at du kan bruge ovenstående to platforme skal du enten installere et såkaldt udvilkingsmiljø på din computer, eller også have adgang til et webhotel der understøtter PHP og MySQL. Selve arbejdet med udviklingen er det samme om du arbejder lokalt på din egen computer eller på et Webhotel. Blot er der rigtig mange gode grunde til at arbejde lokalt da du nemmere kan overskue dit arbejdsområde. Men det vil jeg komme lidt mere ind på senere.

En rigtig nem og hurtig måde at installere det du skal bruge på din computer er at gå ind på https://www.apachefriends.org og hente XAMPP som kombinerer det hele på én gang. Du skal vælge XAMPP for Windows. Du henter en eksekverbar fil der fylder ca. 125 Mb. Som så skal installeres på din computer.

 

 

Du vil  blive spurgt om det er ok at installere programmet og det er det jo naturligvis. Og hvis du har noget Antivirus der kører vil du også blive spurgt om dette da enhver installation kan, hvis den er skadelig, udgøre en fare.

Og hvis du også får nedenstående advarsel skal jeg nok fortælle dig hvad du skal gøre når installationen er færdig, for det kan begrænse XAMPP’s muligheder.
Bemærk at du ikke kan skade noget i din computer da dette er nogle ganske almindelige programmer du installerer der blot skal køre for at du kan emulere et lille Internet på din egen maskine.
Så skal vi lige igennem et par dialogbokse og så er programmet klar til at blive installeret:
installering6

 

Tryk Next > og så begynder installationen der godt kan vare nogle minutter.

Og når den er færdig skal du trykke Finish. (Fjern krydset for åbne Kontrolpanelet i XAMPP efter du trykker Finish)

Og efter installationen skal vi starte Kontrolpanelet men som administrator. Programmet kan findes i dette bibliotek: C:xampp og du højreklikker på punktet og vælger “Kør som administrator”:

Og her kommer så kontrolpanelet:

En kort gennemgang af dialogboksen er som du kan se at der er fire moduler der er installeret.

Prøv at åbne et nyt Internet Browser vindue og skriv localhost i adressefeltet:

Det giver en fejl fordi webserveren ikke er startet endnu. Prøv og klikke på startknappen udfor Apache:

 

 

Når du har startet vil du se en ændring i dialogboksen:

 

Og prøv nu at genindlæse localhost siden som før gav en fejl:

 

Sådan, nu har du en kørende webserver på din computer.

I min næste blog indslag vil jeg gå videre med hvordan vi kommer igang med at bruge serveren og også hvordan vi før testet lidt simpel programering. Håber det har været en god appetitvækker.

Share This